Mnoho lidí se domnívá, že pokud chtějí zhubnout, musejí ze svého jídelníčku zcela vyloučit pečivo. Jenže to není zcela správný přístup. Jak jistě víte, pečivo je dobrým zdrojem složitých sacharidů, které se v našem tělo rozkládají postupně, a tělu tak dodávají živiny v delším časovém horizontu.
Potřeba sacharidů
Pokud tyto složité sacharidy ve svém jídelníčku nemáme, může se nám velmi rychle stát, že se cítíme unavení, honí nás mlsná a sportovní výkony nejsou takové, jaké bychom očekávali. Sacharidy jsou zkrátka základní makroživinou, která patří i do zdravého jídelníčku.
V momentě, kdy pečivo, coby zdroj této živiny, ze svého jídelníčku vyškrtneme, očekáváme opravdové zázraky. Je ovšem nutné zamyslet se i nad zbytkem jídelníčku a přiznat si, že chyba může být někde trochu jinde.
Ano, je pravdou, že se na trhu objevuje řada nízkosacharidových diet, které o sobě hrdě hlásají, že výsledky jsou zaručené. V jejich případě může skutečně dojít k prudkému úbytku váhy, ovšem nepočítejte s tím, že v momentě, kdy se vrátíte do stravy starých kolejí, si takto nově získanou linii udržíte.
Při vyřazení sacharidů dojde k úbytku na váze pouze na začátku. Tělo se totiž zbavuje vody vázané na svalový glykogen, tedy uložiště sacharidů. Na začátku svého snažení tak tedy skutečně můžete shodit 3 až 4 kilogramy za týden. Jenže problém je, že tuk stále zůstává, a co hůř metabolismus se zpomaluje.
To může být doprovázeno špatnou náladou, mrzutostí a energetickým deficitem. V praxi to znamená to, že si tělo bere energii z pracně budovaného svalstva, a nikoliv z tukových zásob uložených na těle.
- Více o sacharidech: Sacharidy: Proč je jejich přísun důležitý a jakou roli hrají ve zdravém jídelníčku?
Mýty a omyly
Mnoho lidí zastává ten názor, že pečivo ano, ovšem nikoliv odpoledne a večer, tedy jen ke snídani nebo ke svačině. Myslíte si, že pokud si dáte pečivo k večeři, můžete se ráno těšit na velký tukový příbytek?
Naše tělo však žádné takové hodiny nemá a je mu v podstatě jedno, kdy složité sacharidy konzumujete. Vždy jen záleží na tom, jak vysoký kalorický deficit máte. Právě od něj se odvíjí to, zda si vaše tělo sáhne do zásob uložených v těle, nebo se spokojí s tím, co je právě tráveno v žaludku.
Podobné mýty se tradují také o lepku, který je v současné době velkým strašákem. O lepku se traduje, že škodí, kde jen může, což by znamenalo, že bychom měli všichni držet bezlepkovou dietu. To však platí pouze pro ty osoby, které trpí nesnášenlivostí na lepek.
Věřte, že pokud lepek ze svého jídelníčku vyřadíte, rozhodně se k němu po čase zase vrátíte. Kdo by neodolal čerstvému chlebu či křupavé housce, zvláště pokud víte, že vás takové pečivo rozhodně nezabije?
V takovýchto chvílích mohou nastat problémy, protože tělo již zapomnělo, jak si s lepkem poradit. Můžete si tak vypěstovat lepkovou intoleranci a navracet se k normálu bude problematické a velmi zdlouhavé.
Jaké pečivo volit?
Je dobré si uvědomit, že není pečivo jako pečivo. Mnoho lidí se snaží jíst pečivo tmavé, je ovšem dobré myslet na to, že mnoho druhů pečiva bývá dobarvováno karamelem či praženými obilovinami.
Je tedy ideální orientovat u pečiva podle názvů a použitých ingrediencí než podle barvy. Zaměřte se především na žitné či kváskové pečivo, které obsahují více vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Pozitivem je i ten fakt, že žitný chléb vydrží déle čerstvý a chutný. Vůbec nejvíce podílu vlákniny je v pečivu celozrnném, které je však náročnější na trávení.
U baleného pečiva rozhodně vždy kontrolujte složení výrobku, kde se řiďte pravidlem, čím kratší seznam ingrediencí, tím lepe. Pokud narazíte na látky, kterým vůbec nerozumíte, raději takový produkt nekupujte. Myslete i na to, že jsou suroviny seřazeny podle toho, kolik jich daná potravina obsahuje. A v neposlední řadě se zajímejte o nutriční hodnoty, které na obalu musí být taktéž uvedeny.