Čím nahradit cukr a jaké jsou zdravější varianty?
O klasickém bílém rafinovaném cukru se již všeobecně ví, že se jedná o novodobou drogu, kterou hojně konzumuje většina obyvatel. A i přesto, že byly o škodlivosti klasického cukru napsány stovky článků, ročně se cukru zkonzumuje stále téměř 40 kg cukru na dospělého jedince. Nahraďte bílý cukr ve vašem jídelníčku zdravějšími variantami, ať už jste sportovec či se zajímáte o zdravý životní styl. Proč a čím nahradit cukr?
Škodlivost cukru
Problém s cukrem je především ten, že ho konzumujeme obrovské množství a mnohdy o tom ani nevíme. Cukr je totiž obsažen v mnoha potravinách a u některých byste to opravdu nečekali. Bílý cukr nechybí v pečivu, v mnoha nápojích, omáčkách a dochucovadlech, mléčných výrobcích, alkoholu, cereáliích, uzeninách atd. Cukr je součástí mnoha průmyslově zpracovaných potravin, proto se doporučuje váš jídelníček skládat především z potravin, které jsou čerstvé či průmyslově nezpracované.
Závislost na cukru
S nadměrnou spotřebou cukru přichází i postupná „závislost“ na cukru a s ní obezita. Zkuste sami dva dny nejíst žádný cukr, jistě na svém těle poznáte, jak se organismus těžko vyrovnává s tím, že jste od sladkého zdroje odstřihli. Budete pravděpodobně unavení, malátní, bez nálady a budete mít na sladké velkou chuť. Zvýšený přísun cukru vede k nadváze, zvýšení krevního tlaku, dochází k poškození lipidů (to vede k rychlejšímu stárnutí), ale s cukrem a stresem přichází i onemocnění zvané cukrovka, které se stalo vážnou civilizační chorobou.
Čím nahradit cukr?
Dnes však máte spoustu možností, jak klasický bílý cukr nahradit.
- Med: Přírodní alternativou klasického cukru může být med. Nejenže pokrmy dobře osladí, ale přináší i řadu dalších zdravotních benefitů. Med totiž kromě fruktózy, glukózy a sacharózy obsahuje také vitamíny, minerální látky, hormonální látky apod. Medem můžete osladit bílý jogurt, palačinky, ovesnou kaši apod. Med není příliš vhodný na vaření, jelikož se v něm při vaření látky ničí. Myslete na to, že i med obsahuje dostatek kalorií. Ani s ním to tedy nepřehánějte.
- Stévie: Velmi zdravou možností slazení je pro vás stévie. Rostlinka, která má svůj původ v Brazílii, ale můžete ji pěstovat i doma v květináči. Její listy jsou přirozeným sladidlem, které neobsahuje žádné kalorie a jsou mnohonásobně sladší než cukr. Stévia má také pozitivní vliv na trávení, působí protizánětlivě a snižuje pocit únavy. Seženete ji v prášku, kapkách či si můžete pořídit celou rostlinu.
- Kokosový cukr: Zdravotní výhody vám přináší nejen kokosová voda či kokosové mléko. Velmi oblíbeným se stal také kokosový cukr. Má nízký glykemický index a obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálních látek (železo, zinek, vápník atd.). Kokosový cukr můžete používat jako běžné sladidlo do teplé i studené kuchyně. Pozor jen na poměrně vysoký obsah kalorií v kokosovém cukru.
- Javorový sirup: Další možností je pro vás javorový sirup, který dnes seženete téměř v každém obchodě se zdravou výživou. Má skvělou chuť a též je prospěšný pro lidské zdraví. Obsahuje totiž kyselinu listovou, vitamíny A, B, D a nechybí hojné zastoupení minerálních látek. Javorový sirup můžete používat na oslazení čaje i kávy, jelikož je odolný vůči teplu. Vhodný je i na palačinky, do ovesných kaší apod.
- Datle: Skvělým sladidlem jsou také sušené datle. Jsou dobrým zdrojem draslíku, mědi, železa atd. Obsahují i kyselinu pantotenovou, která dodává tělu vitalitu a podporuje soustředění. Suché datle si před použitím namočte. Použít se dají při přípravě smoothie, do sladkých moučníků, při výrobě raw-tyčinek apod.
- TIP na další čtení: Dopřejte si zdravé svačiny
No Responses