Tipy na lahodné zdroje bílkovin, které to jsou?

Strava sportovců a osob, které se snaží trénovat, by měla být bohatá na kvalitní zdroje bílkovin. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem svalů a důležité pro zdravý organismus. Máte však už stereotypních zdrojů bílkovin dost? Zdrojem bílkovin totiž není jen kuřecí maso či protein. Objevte zajímavé tipy na lahodné zdroje bílkovin, které mohou ozvláštnit nudný jídelníček.

Nedostatek bílkovin

Nedostatek bílkovin ve stravě není problémem jen pro sportovce či osoby, které se snaží nabírat svalovou hmotu. Bílkoviny jsou klíčovou živinou pro každého člověka. Bez dostatečného přísunu bílkovin vás totiž může častěji trápit hlad a chutě na sladké, dochází také snížení imunitních funkcí, můžete se cítit bez energie a bohužel ani hubnutí se bez dostatku bílkovin nebude dařit.

Zdroje bílkovin

Lahodné zdroje bílkovin

Jídelníček by měl být zdravý, pestrý a obsahovat vždy dávku bílkovin. Na bílkoviny bohatý jídelníček, to není jen rýže a kuřecí maso. Zakomponovat do jídelníčku můžete opravdu zajímavé zdroje bílkovin vhodné pro vegetariány, vegany i masožravce.

Seitan

Zajímavou alternativou masa, která je bohatá na obsah bílkovin, to je seitan. Vyrábí se z pšeničné bílkoviny a svou konzistencí se podobá masu. Upravovat jej můžete podobně jako tofu. Pro lepší chuť je seitan ideální marinovat přes noc, například ve směsi sojovky, javorového sirupu a zázvoru. 100 g seitanu obsahuje cca 21 g bílkovin.

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí se stalo velkým hitem především mezi vegany. Nepředstavujte si kostku droždí. Tento typ droždí je zpracován do jemných sladkoslaných vloček a nepoužívá se ke kynutí. Chutná také jinak oproti klasickému droždí. Používat jej můžete v širokém spektru pokrmů, od polévek, pomazánek, zeleninových směsí apod. Používá se i k zahušťování jídel. Ve 100 g je obsaženo na 49 g bílkovin.

Canihua

Netradiční příloha, která je ovšem skvělým zdrojem bílkovin, to je canihua. Je velmi podobná quinoe, i když je drobnější a neobsahuje saponiny. Svou chutí je neutrální a připravovat ji tak můžete na sladko i na slano. Poslouží jako zajímavá příloha, přidat ji můžete do polévek, salátů či nákypů. Canihua neobsahuje lepek, ale je skvělým zdrojem železa a bílkovin. Na 100 g obsahuje 15 g bílkovin.

Amarant

Další netradiční bezlepková příloha bohatá na bílkoviny. Jeho příprava je podobná kuskusu a hodí se při přípravě slaných i sladkých pokrmů. Skvělé je, že obsah bílkovin v amarantu je aminokyselinovým složením velmi podobný potravinám živočišného původu. Je také zdrojem nenasycených mastných tuků. Na 100 g amarant obsahuje cca 14 g bílkovin.

ČTĚTE TAKÉ: Čím nahradit cukr?

Edamame

Zdroje bílkovin - Edamame

Velmi oblíbené se nyní staly také edamame, zelené nezralé sojové boby, se kterými se můžete nejčastěji setkat v sushi restauracích či v poke bowls. Zakoupit je můžete v mražené či již vyloupané formě a narazíte na ně nejčastěji v obchodech s asijskými potravinami. Připravují se velmi snadno, stačí je jen pár minut povařit, osmahnout či ohřát v páře. 100 g edamame obsahuje přibližně 12 g bílkovin.

Cottage

Jen málokterý sýr se může pyšnit takovými výživovými vlastnostmi, jako má právě cottage. Jedná se o jemně nasládlý tvarohový sýr, ve kterém zůstávají hrudky a syrovátka. Jíst ho můžete jen tak samotný se zeleninou a pečivem, nebo jej využít i v kuchyni při přípravě pomazánek, do salátů či těstovin. Hodí se i jako doplněk k lívancům spolu s ovocem. Ve 100 g cottage na vás čeká 11 g bílkovin.

Skyr

Jistě jste již v obchodě narazili na tvz. skyr. Jedná se o tradiční dobrotu z Islandu, která se stala nesmírně populární i u nás. Nejedná se zcela o jogurt, jelikož je při výrobě používána jiná bakteriální kultura. Skyr má hustou konzistenci a je skvělým zdrojem vápníku i bílkovin. Na 100 g obsahuje cca 12 g bílkovin.

Pokud se Vám článek líbil, mohlo by Vás také zajímat: 7 důvodů, proč máte stále pocit hladu.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..