Rýže, nejlepší přítel při cvičení i hubnutí

Ani nevíte, co vám ve spíži či v šuplíku leží za klenot. I tak obyčejná a lehko dostupná surovina, jako je rýže vám může významně pomoci při hubnutí. Dá se použít jako základ variace různých jídel, kterých se nikdy nepřejíte.

Jak správně rýži připravit?

Pořádně ji propláchněte, čímž ji zbavíte přebytečného škrobu. Dál už rýži jednoduše uvařte či
upečte.
Nicméně, pokud připravujete rizoto, tak ji naopak nikdy neproplachujte! Kdyby vás při tom
nachytal rozený Ital, je možnost, že byste ho hodně dlouho museli křísit.

Základní příprava rýže:Rýže- příprava

Na dvě porce si připravte jeden klasický hrnek rýže. Předehřejte troubu na 175 – 180 stupňů Celsia.
Rýži, kterou jste si předem samozřejmě propláchli a nechali odkapat nechte zprudka opéct na lžíci
oleje. Pro základní ochucení přidejte lžičku mořské soli (dosolit můžete na talíři vždy – i když sůl
není při hubnutí moc doporučena). V konvici si uvařte hrnek a půl vody, kterou rýži zalijete,
přikryjete alobalem a na dvacet minut zavřete do trouby – a rýže je hotová!

Co teď s rýží dál?

Houbovo-bylinková opékaná rýže

Budete potřebovat:

  • Opečenou rýži
  • 150 g čerstvých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • Pažitku
  • Rukolu
  • Sezamová semínka
  • Lžíci oleje

Postup přípravy:

Cibulku zesklovatíme a osmažíme na ní na plátky nakrájené žampiony. Chvíli před tím, než se
odpaří všechna voda, přidejte špetku soli a pepře. Nakonec přidejte česnek se sezamem a směs na
rýži máte připravenou. Nachystanou rýži s ní smíchejte a ozdobte pažitkou a rukolou.

Asijská rýže

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • Připravenou jasmínovou rýži
  • Lžíci oleje či máslo
  • 1 lžičku vinného octa
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • Hnědý cukr
  • Špetku chilli
  • Špetku kari
  • Špetku muškátového oříšku
  • Špetku kmínu

Postup přípravy:

Ve woku si rozpalte olej, na kterém vyšleháte vajíčko se špetkou soli. Po osmahnutí odložte na
stranu. Dále si ve woku opékejte uvařenou rýží po dobu dvou minut – a to na lžíci másla či na oleji.
Postupně přidávejte opečené vajíčko, sójovou omáčku, vinný ocet, stroužek česneku – buď vcelku
či překrojený napůl, špetku cukru, chilli, kari, kmín a muškátový oříšek. Až ucítíte, že česnek rýži
dostatečně provoněl, vytáhněte jej.

Zeleninovo – cizrnová rýže

Budete potřebovat:

  • Předchystanou rýži
  • Černý sezam
  • 2 stroužky česneku
  • Mladou cibulku
  • Cizrnu – buď v konzervě nebo předvařenou
  • Cuketu
  • Strouhaný zázvor
  • Polévkovou lžíci oleje

Postup přípravy:

Na pánvičku nalijte olej, na kterém si zpěníte bílou část mladé cibulky. Přisypte cuketu, kterou jste
si nakrájeli na nudličky a zprudka opečte. Dále přidejte cizrnu, seznam, zázvor a na plátky
nakrájený česnek. Do vzniklé směsi přimíchejte opečenou rýži a ozdobte cibulovou natí.

Rýže s kachnou

Budete potřebovat:

  • Předchystanou rýži
  • 150 gramů kachních prsou
  • Klíčky dle chuti
  • Červenou papriku
  • Celer
  • Pórek
  • Jablko
  • Lžíci oleje
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Červenou papriku si nakrájejte na nudličky. Kachní prsa si nakrájíte nadrobno, osolíte, okořeníte a
zprudka opečete na oleji. Zhruba po čtyřech minutách přidejte na pánev nastrouhaný celer, na
nudličky nakrájenou papriku a zhruba deset centimetrů nakrájeného pórku. Až budete mít vše
smícháno, přidejte již připravenou rýži a vše společně prohřejte.

Jak můžete vidět, příprava těchto receptů je naprosto jednoduchá. Tudíž ušetříte čas a postupně se
budete zbavovat přebytečných kil. Pokud k těmto jídlům přidáte ještě trochu nějakého toho pohybu,
věřte, že „plavkovou postavu“ budete mít dřív, než se nadějete.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..