Proč jsou ovesné vločky klíčové ve fitness výživě? +2 rychlé snídaňové recepty

Ovesné vločky konzumuje dnes takřka každý sportovec a příznivec fitness. Proč jsou však právě ovesné vločky tak frekventovanou volbou ve stravě fitness příznivců? Má to svůj důvod, nebo se jedná jen o rozšířený mýtus?

Ovesné vločky

Stálice na poli zdravého stravování, která je finančně velmi snadno dostupná, skvěle zasytí a vykouzlit z ní můžete kaše, palačinky, granolu či je přidat do smoothie. Ovesné vločky jsou ideální jako snídaně, jelikož obsahují komplexní dávku sacharidů a hned ráno dodají organismu potřebnou dávku energie, která se navíc uvolňuje postupně. Disponují perfektním nutričním složením.

Zakomponovat však vločky můžete i do jiných denních jídel, například se jedná o skvělou formu svačiny. Můžete je přidat i do jogurtů, smoothie či s nimi zahustit polévku. Vhodné jsou také jako předtréninkové jídlo. Vyzkoušet jejich přípravu však můžete ve slaných verzích.

Ovesné vs. jiné druhy

Ovesná kaše

Ovesné vločky si můžete volit v různých formách (jemně mleté, hrubé, nemleté), ale zvolit i jiné typy vloček. Oproti jiným obilovinám však ovesné vločky obsahují o něco více bílkovin a zdravých tuků (cca 20 % až 30 %). Jsou také přirozenou celozrnnou potravinou, která skvěle zasytí a ve vašem jídelníčku zvýší příjem vlákniny. I v případě minerálních látek a vitamínů jsou vločky cenným zdrojem.

Nutriční hodnoty na 100 g

Co se obsahu bílkovin týče, ovesné vločky obsahují na 11-15 g bílkovin na 100g. Bílkoviny z ovesných vloček jsou dobře stravitelné a jejich biologická hodnota se pohybuje v rozmezí od 75-80. Na rostlinný protein je toto skvělé číslo. Dodají vám přibližně 50 % denní doporučené dávky (DDD) vitamínu B1, 16 % DDD kyseliny listové a v trochu menší míře vitamíny ze skupiny B, také vitamín E. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, slizové látky, železo, vápník, fosfor a lecitin. Takováto porce pokryje také 1/5 DD draslíku, 1/3 DDD hořčíku a ½ DDD fosforu.

Klíčové jsou ovesné vločky především díky pomalému vstřebávání, jako komplexní zdroj sacharidů a dobrý zdroj bílkovin a vlákniny. Díky obsahu beta-glukanů dokážou snižovat i cholesterol.

Bezlepkový oves?

Rádi byste oves zařadili do své bezlepkové stravy? S otázkou bezlepkovosti ovesných vloček to může být složité. Pravdou je, že ovesné vločky jsou bezlepkové pouze v případě, že je to napsáno přímo na balení vloček. Problémem je totiž kontaminace ovsa lepkem z pšenice, žita či ječmene, ke které dochází během sklizně, přepravy, ale i skladování a zpracování. Ovesné vločky, které nesou na obalu označení „bez lepku“ či s „velmi nízkým obsahem lepku“ by neměly obsahovat více než 20 mg/kg lepku. Pouze v tomto případě je vhodné takové ovesné vločky zařadit do bezlepkové diety.

Ovesná kaše přes noc

Připravte si již večer ovesnou kaši, která se vám přes noc doslova připraví sama, a ráno se již můžete těšit na vydatnou snídani. Potřebovat budete:

  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml mléka (klidně rostlinného)
  • 20 g nasekaných oříšků
  • Med na oslazení
  • Čerstvé ovoce

Připravte si skleničku, ve které smícháte mléko, skořici a med, poté přidejte ovesné vločky a můžete také oříšky. Promíchejte a vložte do lednice. Ráno kaši dozdobte čerstvým ovocem či oříšky. Množství je určeno na dvě porce.

Rychlé lívanečky

K snídani si můžete připravit i velmi snadno a rychle ovesné lívanečky bez přidaného cukru. Potřebovat budete:

  • 1 banán/zralý
  • 1 hrnek vloček
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce
  • trochu mléka
  • bílý jogurt
  • čerstvé ovoce

V misce rozmačkejte zralý banán, přidejte vločky, skořici, jedno vejce a mléko, konzistenci korigujte s pomocí hladké mouky a mléka. Přidat můžete i kakao, aby byly lívanečky tmavé. Osmahněte na trošce oleje a podávejte s bílým jogurtem a čerstvým ovocem.

Redakce DPaM
Profil redakce magazínu DPaM

Mohlo by se ti líbit

Zanechej Odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..