Protein – jejich druhy a jaký si vybrat (suplementace)

Pojďme si jednou provždy udělat jasno!


Protein by měl být nepostradatelnou částí každého cvičence

Asi nemusím zmiňovat, proč by každý z nás, kdo jakkoliv cvičí, měl konzumovat protein v práškové formě po tréninku. Výhoda užívání proteinu v prášku má velice dobrý důvod.
Po tréninku máme tzv. „anabolické okno“, kdy naše tělo je jako vyschlá houba, která vstřebá cokoliv, co jí dáme. Proto bychom neměli otálet s přísunem bílkovin.
Protein v prášku obnáší jednu úžasnou věc a to tu, že je rychle vstřebatelný a nezatěžuje trávení.
Pokud bychom si dali pevné jídlo po tréninku a to bezprostředně ihned, co ukončíme cvičení, náš žaludek by byl odkrvený, protože většinu krve máme napumpovanou ve svalech. Tím, že zatížíme žaludek pevnou stravou, který na to ještě není připraven, narušíme proces trávení a klesne tím pádem i vstřebatelnost živin. Nehledě na to, že tělu trvá několik hodin, než bílkoviny stráví.

Takže, lepší důvod pro zařazení proteinu do životosprávy bychom těžko hledali, ne?

protein

Jak vybrat ten správný protein?

Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin. Některé si naše tělo umí vyrobit samo a jiné zase ne. Proto bychom měli vybírat takové proteiny, které obsahují aminokyseliny, jenž si naše tělo nedokáže samo vyrobit.
Aminokyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit jsou – leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, threonin, fenylalanin a tryptophan.

V dnešní době trh nabízí širokou variantu proteinů od hovězího až po vaječný nebo hrachový a tak podobně. Pokud nemáte problémy s laktózou a nebo celkově trávením syrovátkových proteinů, doporučuji vždy Whey proteiny. Ostatní proteiny mají horší využitelnost bílkovin.

Dělení proteinových doplňků

  • WPC – syrovátkový koncenrát
    Nejlepší možná volba, pokud nechcete utratit jmění za protein
    Obsahuje kolem 80 % bílkovin
    Až 8% podíl laktózy – nevhodný pro lidi intolerantní na laktózu
  • WPI – syrovátkový izolát
    Obsah bílkovin kolem 90 %
    Maximálně 2% podíl laktózy – může být vhodný pro lidi intolerantní na laktózu
  • Ostatní – hovězí, vaječný, rostlinné proteiny

protein

Dělení proteinů podle rychlosti uvolňování bílkovin v nich obsažených

  • Kasein
    Vstřebávání 6 – 10 hodin
    Používá se před spaním
  • WPC
    Vstřebává se do jedné hodiny
  • WPI
    Vstřebává se do jedné hodiny
  • Hydrolyzáty
    To jsou proteiny, které jsou již předtrávené
    Vstřebatelnost je v řádech minut
    Existují různé stupně hydrolýzy, kdy DH5 má označení jako nejslabší hydrolyzát, nejsilnější hydrolýza je potom DH32
    Čím vyšší hydrolýza, tím rychlejší vstřebatelnost

Závěrem

Bych chtěl upozornit na proteiny, které mají na sobě napsáno cosi jako třeba „Whey 100 %“.
Jejich záměrem je zmást kupujícího, aby nabyl dojmu, že jde o 100 % podíl bílkovin. Je to ale jenom marketingový tah, kdy výrobce tímto označením myslí, že jde o 100 % syrovátku, nikoliv 100 % podíl bílkovin.
Jenomže toto kritérium musí splňovat každý syrovátkový protein a proto není důvod se obávat, zda ten váš obsahuje dostatek syrovátky.

2 Comments

  1. Martin Štys 5. 9. 2018
    • JAMES 5. 9. 2018

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..