Jak na výběr proteinové tyčinky? Tip na její domácí přípravu

Proteinové tyčinky patří mezi oblíbené svačiny sportovců i příznivců zdravého stravování. Dnes jich na trhu existuje opravdu nepřeberné množství a mnohdy je náročné rozeznat kvalitní proteinovou tyčinku od běžné čokoládové tyčinky s ovesnými vločkami. Jak poznat kvalitní proteinovou tyčinku? A jak si je v té nejlepší kvalitě připravit doma?

Výběr proteinové tyčinky

I u proteinových tyčinek platí jednoduché pravidlo, abyste věděli, co přesně obsahují, pusťte se do čtení etiket. Nemusíte je číst přímo v obchodě, abyste se nezdržovali při nakupování, stačí si etikety proteinových tyčinek vyfotit a poté si jejich obsah v klidu nastudovat doma. Důležité je rozeznat proteinovou tyčinku dobré kvality od běžné cukrovinky.

Klíčová je první surovina uvedená na obalu, která by měla mít v tyčince největší zastoupení. U proteinových tyčinek by to měly vždy být bílkoviny. Sledujte však také obsah sacharidů a tuků. Nezapomeňte ani na to, že by proteinové tyčinky neměly obsahovat žádné zbytečné ingredience.

Pozor na sacharidy

Sacharidy v proteinových tyčinkách

Nezapomínejte ani na obsah sacharidů. Obsah sacharidů je totiž to, co poukazuje na kvalitu dané proteinové tyčinky. Obsah sacharidů by neměl být příliš vysoký. Sacharidy přitom mohou být v tyčinkách schovány pod nejrůznějšími názvy, například dextróza, melasa, rýžový sirup apod. Základní pravidlo říká, že by sacharidy neměly být uvedeny na prvním místě. Co se týká sacharidů, mělo by to být maximálně 20-25 g v dané tyčince. Zkontrolujte také to, zda není obsah sacharidů dvojnásobný oproti obsahu bílkovin, to už byste totiž mohli koupit čokoládovou tyčinku.

Obsah bílkovin

Obsah bílkovin by měl být alespoň 16-25 g bílkovin. Pokud obsahuje více než 25 g bílkovin, je pro vás opravdu dobrým zdrojem proteinů. Poměr bílkovin k sacharidům by měl být cca 2:1.

Jaký je zdroj bílkovin?

Zajímat byste se neměli jen o samotný obsah bílkovin, ale také o to, jaký je jejich zdroj v proteinové tyčince. Kvalitní zdroje bílkovin pochází z mléka, tedy ze syrovátkové bílkoviny. Ty se mohou chlubit vysokou biologickou hodnotou a obsahem kompletního spektra aminokyselin. Kvalitním mléčným proteinem je i micelární kasein, popřípadě vaječný albumin.

Některé zdroje bílkovin bohužel neobsahují kompletní spektrum aminokyselin, tudíž nejsou tělem tak efektivně využity. Častými zdroji rostlinných bílkovin v proteinových tyčinkách bývá například sójová bílkovina. I když obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, neobsahuje tolik BCAA a nedokáže tak dobře stimulovat růst svalů. Používán je také protein z hnědé rýže, konopný či hrachový.

Zdravé tuky

Zdroj bílkovin v proteinových tyčinkách

Proteinová tyčinka by měla obsahovat také zdravé tuky, jedná se například o kokosový olej, oříšky, semínka, oříšková másla či kakaová másla. Vyhnout byste se měli rostlinným olejům v tyčinkách, tedy sójovému, řepkovému, palmovému apod. Proteinová tyčinka by také neměla obsahovat víc než 10 g.

Obsah kalorií

Proteinová tyčinka slouží jako suplement a dopřáváme si ji většinou jako rychlou svačinu. Proteinová tyčinka by neměla přesáhnout hodnotu 300 Kcal.

Domácí příprava proteinové tyčinky

Vyzkoušejte si také přípravu domácích proteinových tyčinek, u kterých budete vždy přesně vědět, co obsahují. Potřebovat na přípravu budete:

  • ¾ hrnku mandlového másla (či jiného oříškového)
  • 1 lžička skořice
  • 1 a půl hrnku vloček
  • 140 g syrovátkového proteinu, příchuť vanilka
  • 1/3 hrnku javorového sirupu
  • ½ hrnku nasekaných mandlí
  • Poleva: ¼ hrnku čokoládových kousků bez přidaného cukru

V míse smíchejte mandlové máslo, ovesné vločky, vanilkový protein, skořici a javorový sirup. Přidejte nasekané mandle. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na tác, nejlépe vyložený pečícím papírem. Vložte na 20 minut do mrazáku. Libovolně můžete připravit také polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a ozdobte směs polevou. Dejte zpět ztuhnout na cca 20 minut. Poté rozkrájejte a můžete konzumovat.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..