Nejlepší zdroje bílkovin? Aneb co si dopřát v tréninkovým režimu.

Snažíte se do svého jídelníčku dostat více bílkovin a podpořit tím nárůst svalové hmoty? Které potraviny se řadí mezi nejlepší zdroje bílkovin? Nejedná se o proteinové prášky, ani o doplňky stravy. V našem seznamu najdete klasické potraviny, ze kterých si můžete poskládat zdravý jídelníček bohatý právě na obsah bílkovin.

Kuřecí a krůtí maso

Nejlepší zdroje bílkovin- které to jsou? Pokud do svého jídelníčku zařadíte krůtí a kuřecí maso, nejlépe prsa, dopřejete svému tělu opravdovou dávku bílkovin. Skvělé je, že krůtí a kuřecí maso neobsahuje příliš tuku a je považováno za dietní. Ve 100 g kuřecích prsou, která jsou zbavena kůže, se totiž skrývá 23 g bílkovin. Připravíte si ho navíc velmi snadno a na desítky způsobů.

Hovězí maso

I když by mělo být v jídelníčku obsaženo především maso méně tučné, nebojte se také dopřát si občas maso hovězí, například kýtu. Kupte si kvalitní hovězí maso, které chutně obohatí váš jídelníček.

Vepřová panenka

Skvělým zdrojem bílkovin je i vepřová panenka, která se stane osvěžením ve vašem jídelníčku.

Vepřová šunka

Ve vašem jídelníčku by měla mít místo také šunka. Dbejte především na kvalitu při výběru šunky a vyhýbejte se škodlivému obsahu konzervantů a dochucovadel. Dbejte na vysoký obsah masa a co nejkratší složení.

Slanina

Dobrým zdrojem bílkovin je také slanina, ale obsahuje velké množství kalorií. Ze tří plátků slaniny dostanete 14 g bílkovin, bohužel i velké množství tuků. Slaninu si tedy dopřejte spíše za odměnu.

Skvělý tuňák

Do vašeho jídelníčku se skvěle hodí tuňák, ať už čerstvý či konzervovaný ve vlastní šťávě. Tuňák je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B, ale také selenu. Navíc si z něj můžete připravovat mnoho variant pokrmů.

Losos

Nezapomeňte ani na velmi zdravého lososa, která obsahuje zdravé omega-3 mastné kyseliny.

Candát

Nezapomínejte ani na ryby sladkovodní a dejme přednost českým zdrojům. Candát je skvělou rybou bohatou na bílkoviny a s obsahem tuků jen do 2%.

Kapr

S kaprem bychom to měli myslet vážně nejen o Vánocích, ale také po zbytek roku. Zařaďte ho do svého jídelníčku i vy.

Mořské plody

Dalším zpestřením jídelníčku se mohou stát mořské plody, ve kterých na vás čeká až 14 g bílkovin na 100 g. Díky nim bude váš jídelníček pestrý a můžete si vybírat z mnoha různých druhů.

Tvaroh

Ke svačince jistě oceníte tvaroh. Volte neochucený, který si můžete doma sami dosladit trochou medu či do něho vmíchat ovoce. Tvaroh je skvělým zdrojem bílkovin a variabilní svačinou.

Jogurt

K snídani či na cesty se vám bude hodit i proteinová zásoba v jogurtu. I jogurty volte nejlépe neochucený s obsahem tuku kolem 2-3%. Verzi light se vyhýbejte.

Cottage sýr

Skvělou volbou pro vás je cottage sýr, který je bohatý na bílkoviny, navíc chutný a zdravý.

Mléko

Při nákupu mléka se vyhněte nízkotučnému, které s mlékem nemá nic společného. Dopřejte si mléko klasické v přiměřeném množství.

VejceVejce jsou bohatým zdrojem bílkovin

Nezapomeňme ani na vejce, které v průměru obsahuje 6 g bílkovin na kus. Bohužel je trochu tučnější, což má na svědomí žloutek. Pokud se snažíte ohlídat si příjem kalorií, konzumujte jen bílky.

Quinoa

Tzv. merlík chilský, který se k nám přiváží z Jižní Ameriky, je skvělým zdrojem bílkovin i esenciálních mastných kyselin. Je vhodná jako chutná příloha.

Sója

Skvělým zdrojem bílkovin pro vegetariány je sója a výrobky z ní, například tofu, tempeh, seitan, sójové mléko apod.

Fazole

Nezapomeňte ve svém jídelníčku ani na luštěniny. Fazole, čočka, cizrna, to vše jsou skvělé zdroje bílkovin a také variantou, jak zpestřit jídelníček.

Ořechy a semínka

Do jogurtů a tvarohu, na pomazánku či na salát přidávejte také ořechy a semínka, která jsou pro vaše tělo velmi zdravá a též obsahují dávku proteinu.

Je jen na vás které z potravin zařadíte do svého jídelníčku. Snažili jsme se vybrat nejlepší zdroje bílkovin, které jsou zároveň i běžně dostupné. Snad se naše tipy budou hodit.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..