Sacharidy: Proč je jejich přísun důležitý a jakou roli hrají ve zdravém jídelníčku?

Sacharidy jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku a organismus se bez jejich přísunu neobejde. I když se o sacharidech často hovoří, všichni si po jejich zmínce představí jen obyčejný bílý cukr. Co však sacharidy opravdu jsou a jaký přínos mají ve stravě sportovce?

Sacharidy

Sacharidy

Sacharidy jsou organické sloučeniny, přičemž mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, některé jsou však vytvořeny synteticky. Spolu s bílkovinami a tuky patří sacharidy mezi základní živiny pro lidský organismus. Sacharidy jsou v podstatě velkou skupinou chemických látek, které jsou tvořeny tzv. cukernými jednotkami. Na základě jejich počtu se sacharidy dělí do tří skupin, a to monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, k nim patří ještě skupiny složených sacharidů. Monosacharidy a oligosacharidy jsou označovány jako sacharidy jednoduché, polysacharidy jako složené (komplexní).

Monosacharidy, jak už poznáme z názvu, obsahují jen jednu cukernou jednotku. Monosacharidem je například glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) apod.

Oligosacharidy obsahují 2-10 identických či různých monosacharidů, je to například sacharóza, která se skládá z glukózy a fruktózy, laktóza apod.

Polysacharidy obsahují více než 10 monosacharidů, viz celulóza, škrob, inulin apod.

Složené sacharidy obsahují také jiné sloučeniny, například tuky, bílkoviny atd.

Jednotlivé sacharidy a sport

Sacharidy

Glukóza je velmi častým jednoduchým sacharidem, který má vysoký glykemický index, to znamená, že po jeho požití se velmi rychle zvyšuje hladina cukru v krvi a tělo se rychle nabíjí energií. Tento druh monosacharidu je pro organismus nepostradatelný, jelikož upravuje správnou funkci centrální nervové soustavy, mozku či červených krvinek.

Fruktóza je sacharidem nejčastěji obsaženým v ovoci. Pokud ho srovnáte s glukózou má nižší glykemický index a fruktóza se také pomaleji vstřebává a nezvyšuje tak rychle hladiny krevního cukru.

Isomaltulóza je disacharidem, který má nižší glykemický index, pomaleji se štěpí. K jejímu vstřebávání dochází postupně v tenkém střevě. Skvělé je, že tento druh sacharidu podporuje oxidaci tuků při fyzické aktivitě a to více než často používaný maltodextrin. Díky svému vysokému energetickému potenciálu a nízkému glykemickému indexu je isomaltulóza považována za dobrou cukernou náhradu.

Maltrodextrin je oligosacharidem, který se proslavil jako skvělý zdroj energie pro sportovce. Ocení jej především sportovci během delšího výkonu, jelikož chrání svalový glykogen a udržuje stabilní hladinu krevního cukru. Má vliv i na oddálení pocitů únavy.

Sacharidová směsi představují dokonale vyváženou kombinaci sacharidů pro sportovce. Jedná se o správně namíchané kombinace glukózy, fruktózy a maltodextrinu, které zvyšují výkon během tréninku, chrání vás před rychlým nástupem únavy a podporují správnou regeneraci.

Složené sacharidy

Po sportovce je ideální konzumovat především složené sacharidy, které jsou dobrou zásobárnou energie ve svalech a játrech. Konzumovat by se však měly vždy před tréninkem, ne během trénovaní, a to alespoň 2 hodiny před začátkem tréninku. Cukry jednoduché nejsou příliš vhodné, jelikož se rychle rozkládají a neposkytují rezervy glykogenu, který je potřebný jako zdroj energie.

Vytrvalostní sport

U sportovců, kteří provozují vytrvalostní sporty, je však nutné sacharidy doplňovat i během výkonu. V tomto případě jsou vhodné i rychlé sacharidy, které dodají energii rychle, ale i ty, které dodávají tělu energii postupně, viz isomaltulóza. Během výkonu je nutné doplňovat sacharidy, jelikož si v jiném případě začnou svaly čerpat glukózu přímo z krve, a ne ze svalového glykogenu.

Redakce DPaM
Profil redakce magazínu DPaM

Mohlo by se ti líbit

Zanechej Odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..