Ketodieta a vše, co byste o ni měli vědět

Ketodieta, známá také jako bílkovinová či ketogenní dieta, je způsobem stravování, které je postaveno výhradně na bílkovinách. Jedná se o metodu, která dokáže přinést opravdu skvělé výsledky, je však finančně poměrně náročná, a jedná se také o celkem velkou zátěž pro organismus. Pojďme se na tento způsob stravování podívat o něco blíže.

Původ metody

Ketodieta

Tuto metodu stravování objevil harvardský profesor George L. Blackburn, který zkoumal to, jak lidský organismus spaluje uložené tuky. Během procesu hubnutí, zvláště u nejrůznějších přísných diet, může dojít k tomu, že si organismus jako primární zdroj energie zvolí svalstvo, které následně začne „pálit“. Svaly jsou však hlavním spalovačem tuků, a tak na konci diety může dojít k tomu, že přijdete o svaly a tuky naopak zůstanou, popřípadě dojde k onomu známému jo-jo efektu.

Ketóza

Profesor Blackburn však objevil stav zvaný ketóza, na jehož základě sestavil dietu, které se daří zachovat svalstvo a redukovat převážně jen tukové zásoby. Ketózou rozumíme přirozený biologický stav, který nastává v momentě, kdy je tělo zásobeno dostatečným množstvím bílkovin a zároveň se mu dostává jen velmi omezeného množství sacharidů a tuků. Následně začne tělo produkovat ketolátky, které se podílí na štěpení tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo.

Díky tomu dochází k úbytku podkožního i útrobního tuku, snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který vyvolává chuť na sladké. Ketóza by neměla být doprovázena zhoršenou náladou, chutěmi, ani hladem. Tělo se navíc během tohoto procesu zbavuje toxických látek a čistí se. Do tohoto stavu se tělo dostává již za 2 až 3 dny. Aby však vše fungovalo tak, jak má, je zapotřebí jíst skutečně správně vyváženou stravu s vysokým obsahem bílkovin.

Pomoc profesionálů

Na trhu se objevuje celá řada společností, které se na ketodietu soustředí a jsou schopny svému zákazníkovi pravidelně dodávat pokrmy, které pro udržení ketózy ve svém těle potřebuje. Problémem však je, že tyto připravované pokrmy jsou ve většině případů velice drahé a často nemají příliš oslňující chuť.

Ketodieta- nevýhody

Ketodieta- vše co byste měli vědět
Ketodieta- vše co byste měli vědět

Jak již bylo řečeno, ketodieta sebou přináší také celou řadu problémů. Tím prvním je tedy již zmíněná cena pokrmů a stravovacích programů. Další nevýhodou je stereotyp, který je dán především monotónní chutí jednotlivých jídel.

Co je však nejdůležitější, ketodieta přináší poměrně velkou zátěž pro organismus. Organismus je běžně zvyklý i na přísun tuků a sacharidů. Jeho náhlé odstřižení od těchto látek sice nemusí působit tak drasticky na psychiku, ale rozhodně nedělá dobře vnitřním orgánům. Více zatěžovány jsou ledviny, žaludek, střeva a také játra.

Organismu je navíc zapotřebí dodávat mnohem více minerálních látek a vitamínů, než jsme normálně zvyklí, protože v bílkovinových přípravcích tyto látky obsaženy nejsou. Je tedy zapotřebí jíst velké množství zeleniny, často i půl kila denně. Dále je nutné hodně pít kvůli odpadním látkám, které naše tělo uvolňuje. Vody by se mělo vypít za den 2 až 3 litry. Vodu lze nahradit také zeleným čajem.

Na závěr

Jedním z největších přínosů této diety je pravidelnost v jídelníčku. Pravidelné rozestupy mezi jednotlivými jídly v řádu 3 až 4 hodin zaručí, že si tělo zvykne na pravidelný příjem kalorií a nebude nuceno vytvářet zásoby tuku na horší časy. Pokud se chcete do tohoto typu diety pustit, je to jen na vás. Počítejte však s možnými zdravotními riziky a finanční zátěží.

Redakce DPaM
Profil redakce magazínu DPaM

Mohlo by se ti líbit

2 Komentářů

  1. 22. 8. 2019 at 10:15

    […] TIP na další čtení: Ketodieta a vše co byste o ní měli vědět […]

  2. 28. 10. 2019 at 14:33

    […] Přečtěte si také Ketodieta-a vše co byste o ní měli vědět […]

Zanechej Odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..